Meer over IVF/ICSI

Wat zijn IVF of ICSI behandelingen?

IVF (In Vitro Fertilisatie) en ICSI (Intra Cytoplasmatische Spermatozoön Injectie) zijn vruchtbaarheidsbehandelingen waarbij bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt.

De behandelingen kunnen o.a. bestaan bestaan uit:

  • Verschillende hormoon injecties: een hormoon dat de eierstokken stimuleert en meerdere eicellen laat rijpen (zoals Puregon® en Gonal-F®); een hormoon dat de eisprong voorkomt (Orgalutran® of Cetrotide®); en Pregnyl® wat de eicellen laat uitrijpen en de eisprong opwekt.
  • Follikelpunctie:  halen van de  eicellen uit de eierstokken
  • Fertilisatie: de bevruchting van de eicellen met de zaadcellen vindt plaats in het IVF laboratorium. In het geval van ICSI wordt één zaadcel in één eicel geïnjecteerd.
  • Embryo terugplaatsing: 3-4 dagen na een de bevruchting wordt de embryo in de baarmoeder terug geplaatst.

Waarom wordt aangeraden acupuntuur met IVF/ICSI behandeling te combineren?

Acupunctuur verhoogt de kans op een succesvolle IVF/ICSI behandeling. In een Duits onderzoek bleek IVF succesvol in 26.3% van de gevallen. Gecombineerd met acupunctuur was 42.5% van de behandelingen succesvol.

Vele onderzoeken hebben aangetoond dat acupunctuur stress en angst vermindert die vaak met IVF/ICSI samengaan. Het verminderen van stress is heel erg belangrijk voor het slagen van IVF/ICSI. Daarnaast verbetert acupunctuur de hormoonhuishouding en verbetert het de innesteling van het embryo door het verhogen van de bloedstroom naar de baarmoeder en eierstokken.

Hoe wordt acupunctuur met IVF/ICSI gecombineerd?

Zo gauw u weet wanneer u met de IVF/ICSI gaat beginnen neemt u contact op met Alma. We maken dan een afspraak voor een sessie waarin u informatie krijgt over de acupunctuur behandeling, en een schema voor de behandelingen wordt opgesteld. Dit schema wordt gemaakt aan de hand van het IVF/ICSI schema dat u in het ziekenhuis heeft gekregen. De uiteindelijke acupunctuur behandeling bestaat uit het voorbereiden voor de IVF/ICSI (het liefst een maand voor de eerste hormoon injectie), en ondersteuning tijdens al de verschillende fases van de IVF/ICSI (stimulatie, follikelpunctie, en embryo terugplaatsing). De voorbereidingsessie is gratis.