Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG); dit is een natuurlijke geneeswijze van meer dan 3000 jaar oud. TCG kijkt op een charmante manier naar het menselijk lichaam en het gebruikt de natuurlijke, helende krachten ervan om het evenwicht te herstellen en te zorgen voor algeheel welbevinden. TCG is zeer effectief bij de behandeling van personen in alle leeftijdsgroepen.

Een van de belangrijkste uitgangspunten van TCG is het holisme. Dit houdt in dat het hele lichaam wordt behandeld en niet alleen dat deel wat symptomen vertoont. Daarnaast worden lichaam en geest gezien als één geheel, wat betekent dat de emotionele toestand van een persoon een cruciale invloed heeft op de fysieke gezondheid en omgekeerd.

Aan de oppervlakte van het lichaam bevinden zich vele "acupunten", die samen een complex netwerk van energiebanen (meridianen) vormen. Het woord "acupunctuur" betekent "met een naald penetreren". Een dunne naald, net iets dikker dan een menselijke haar, wordt in een acupunt gestoken. Keuze van de juiste punten is het belangrijkste onderdeel van de behandeling, omdat de verschillende punten en verschillende combinaties, verschillende functies hebben. Het doel van de behandeling is het opheffen van blokkades in de stroming van de vitale energie (Qi), en de balans tussen Yin en Yang herstellen. In plaats van alleen de symptomen te verminderen is de behandeling is erop gericht de oorzaak van de ziekte aan te pakken.