Onvruchtbaarheid

Een diagnose van onvruchtbaarheid is niet een uitspraak over steriliteit. Ongeveer 15 procent van alle paren zijn niet in staat om zwanger te worden na een jaar van proberen en dus per definitie onvruchtbaar. Echter, veel van de paren die hulp zoeken krijgen uiteindelijk een kind.

Stress en leeftijd spelen een belangrijke rol bij onvruchtbaarheid. In de moderne wereld komt stress vaak voor en meestal in veel verschillende vormen. Het hormoon- , immuun- en zenuwstelsel zijn betrokken bij vele interacties tijdens de reactie van het lichaam op acute en chronische stress. Stress kan het voortplantingssysteem verzwakken en de kans op onvruchtbaarheid vergroten. Eicellen en zaadcellen zijn minder gezond en van mindere kwaliteit als we ouder worden, dus is het moeilijker om zwanger te raken. Vooruitgang in de behandeling bij vruchtbaarheidsproblemen, zoals in vitro fertilisatie (IVF) heeft paren veel hoop gegeven. Het slagingspercentage van IVF‑behandelingen is echter niet hoog; acupunctuur kan helpen om dit te verbeteren.

Hoe verbetert acupunctuur de resultaten van IVF/ICSI?

  • Acupunctuur verbetert de hormoonhuishouding. Bij een onderzoek in de Verenigde Staten werd de hoeveelheid stresshormonen (cortisol en prolactine) vergeleken bij vrouwen die naast IVF ook acupunctuur kregen of IVF alleen. De groep die ook acupunctuur kreeg vertoonde een gunstigere hormoonhuishouding, die meer gelijkenis vertoonde met een normale cyclus.
  • Acupunctuur vermindert stress, angst en depressie. Acupunctuur heeft zowel een lichamelijk als psychisch effect. Het is een ideale therapie voor de bestrijding van spanning en stress, en leidt tot meer harmonie. De afwezigheid van stress bevordert vaak de vruchtbaarheid, terwijl in extreme gevallen stress de ovulatie zelfs kan doen stoppen. Het is aangetoond dat acupunctuur angst en depressie vermindert. Daarnaast werd een gevoel van ontspanning gemeld door de patiënten na acupunctuur.
  • Acupunctuur verbetert de innesteling van het embryo door het verhogen van de bloedstroom naar de baarmoeder en de eierstokken. Adequate dikte van het baarmoederslijmvlies met een toename van de bloedtoevoer naar de baarmoeder verhoogt de kans op zwangerschap.

In welke gevallen is het aan te raden om een afspraak te maken?

  • Uw diagnose is onverklaarde onvruchtbaarheid.
  • U bent van plan om een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IUI, IVF of ICSI te ondergaan.
  • U staat op de wachtlijst voor een behandeling in het ziekenhuis, of u heeft besloten om te proberen via de natuurlijke weg zwanger te worden.