Bewegingsapparaat

Het is aangetoond dat acupunctuur een effectieve behandeling is voor schouderpijn en frozen shoulder, artritis, rugpijn, carpaaltunnelsyndroom en polspijn, kniepijn, nekpijn, ischias en tennisarm.

Schouderpijn

Schouderpijn kan een symptoom zijn van aandoeningen als:

 • Frozen shoulder
  Stijfheid en spanning in de schouder, vooral tijdens bewegen. Ontstaat in veel gevallen wanneer een blessure of gewrichtsaandoening leidt tot het beperkt bewegen van de schouder. Verergert door een tekort aan gewrichtsvloeistof (smeervloeistof tussen het bot en de kom) en door verklevingen (abnormale groei van weefsel).
 • Verrekking of breuk (als gevolg van een letsel of overbelasting)
 • Peesonsteking (tendinitis)
  Tendinitis is een ontsteking van een pees, de weefselband die spieren verbindt met botten. Komt meestal voor in pezen die een repeterende beweging uitvoeren (zoals het geval is bij bijv. atleten en timmerlieden) of in combinatie met een andere aandoening zoals jicht, artritis, of een infectie. Bekende plekken zijn de rotator cuff, biceps, knie en achillespees.

Artritis

Artritis is een reumatische ziekte die stijfheid en pijn in de gewrichten veroorzaakt en gepaard kan gaan met ontsteking, roodheid en zwelling. Osteoarthritis en reumatoïde artritis zijn de meest voorkomende vormen van artritis. Osteoarthritis komt vaak voor op oudere leeftijd en wordt gekenmerkt door pijn in de vingers, knieën en heupen. Bij patiënten met reumatoïde artritis is er een probleem in het afweersysteem van het lichaam. Patiënten vertonen vaak symmetrische ontstekingen van de gewrichten, voornamelijk in handen en voeten.

Rugpijn

Rugpijn kan acuut ontstaan (bv. bij het optillen van een voorwerp) of chronisch zijn. Chronische pijn in de rug verergert langzaam met de leeftijd. Pijn in de rug kan het symptoom zijn van verschillende oorzaken, zoals:

 • Lichamelijk letsel
 • Hernia
  Een hernia treedt op wanneer een van de tussenwervelschijven (een zacht materiaal dat fungeert als kussen tussen de wervels van de wervelkolom) verschuift of scheurt. Het oefent vaak druk uit op de zenuwen in de ruggengraat en veroorzaakt hevige pijn. Het kan voorkomen in ieder deel van de wervelkolom. Het kan het gevolg zijn van een acuut letsel of door het ouder worden. Symptomen van een hernia zijn scherpe pijn die uitstraalt naar de ledematen, gevoelloosheid, tintelingen en spierkrampen.
 • Nierstenen
 • Zwangerschap
 • Scoliose
 • Artritis

Carpaaltunnelsyndroom

Het carpaaltunnelsyndroom doet zich voor wanneer de mediale zenuw (die zorgt voor beweging en gevoel aan de handpalmzijde van de duim en de meeste vingers) beklemd wordt in de tunnel waar de zenuw doorheen loopt (carpaaltunnel). Symptomen zijn onder meer een tintelend gevoel of gevoelloosheid in de hand en/of vingers, pijn die uitstraalt van de pols naar de arm en zwelling.

Kniepijn

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben zoals:

 • Blessure (een gescheurde meniscus of knieband, verstuiking, tendinitis)
 • Ziekte (artritis)
 • Geleidelijke slijtage van het gewricht.
Het kan voorkomen in het gewricht zelf, in de pezen die het gewricht beschermen of in een van de vele ondersteunende spieren.

Nekpijn

Nekpijn of nekstijfheid kan veroorzaakt worden door:

 • Levensstijlfactoren (slechte lichaamshouding en slaaphouding)
 • Trauma's (whiplash of botbreuken).
  Whiplash is een letsel in de weke delen rondom de cervicale wervelkolom. Dit kan leiden tot nekstijfheid en nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, vermoeidheid, tintelingen of prikkend gevoel in de ledematen en pijn in de schouder. Veroorzaakt door een plotselinge beweging of verplaatsing van de nek (zoals bij een auto-ongeval). De symptomen kunnen duren van een paar weken tot maanden.

Kan voorkomen in de spieren, zenuwen, tussenwervelschijven en cervicale wervelkolom.

Aandoeningen met betrekking tot pijn in de nek kunnen zijn:

 • Fibromyalgie
  Fibromyalgie is een chronische aandoening die vermoeidheid en spierzwakte veroorzaakt in het hele lichaam. Andere symptomen zijn slaapproblemen, pijnlijke menstruaties, prikkelbare darmsyndroom, problemen met het geheugen en gevoelloosheid in handen of voeten. Tachtig tot negentig procent van de mensen met fibromyalgie is vrouw.
 • Osteoporose
  Osteoporose is een ziekte die de botten verzwakt en vatbaarder maakt voor breken. Vaak wordt osteoporose gezien bij oudere mensen, vooral vrouwen. Risicofactoren voor osteoporose zijn onder andere: een laag calciumgehalte en / of laag vitamine D-gehalte, gebrek aan lichamelijke activiteit, roken, overmatig alcoholgebruik, bepaalde medicijnen, genetische aanleg
 • Stenose
  Spinale stenose wordt gekenmerkt door vernauwing van de wervelkolom. Het komt voor in een of meer van de volgende gebieden: het kanaal waarlangs de zenuwen zich vertakken uit de wervelkolom, de ruimte tussen de wervels, de tunnel die loopt door de wervelkolom, met daarin het ruggenmerg en de zenuwwortels. Komt voornamelijk voor bij mannen en vrouwen boven de 50. Kan het gevolg zijn van: verdikking en verkalking van de banden die de wervelkolom ondersteunen (neemt toe met de leeftijd), botten die groter worden met de leeftijd, degeneratieve aandoeningen zoals artrose of reumatoïde artritis. Symptomen zijn ondermeer rug- en/of nekpijn, pijn die uitstraalt naar het been, gevoelloosheid of tintelingen in het been en voetproblemen. Mensen die een dwarslaesie hebben of een aandoening, zoals scoliose, lopen het risico tot het ontwikkelen van stenose.
 • Infectie
 • Nekhernia
 • Kanker in de ruggengraat

Ischias


Ischias wordt gekenmerkt door uitstralende pijn, die ontstaat in de onderrug en zich uitstrekt tot de achterkant van de benen, soms tot aan de voeten. De pijn wordt veroorzaakt door druk op de ischiaszenuw, die van de lage rug tot de achterkant van het been loopt. Meestal is de druk het gevolg van een hernia in de onderrug. Ischias kan ook het gevolg zijn van een bekkenletsel of stenose.

Tennisarm

Tennisarm is een ontsteking van de buitenste elleboogpees. Het is een veel voorkomende blessure bij tennisspelers. Deze ontsteking (tendinitis) is over het algemeen het resultaat van een terugkerende blessure of spanning op een bepaalde pees die resulteert in pijn en zwelling rond het gewricht. Komt vaak voor bij mensen die een repeterende beweging maken met hun pols of arm zoals hoveniers, timmerlieden, golfers, tandartsen en muzikanten.