Migraine en hoofdpijn

Acupunctuur kan de ernst en de frequentie van hoofdpijn helpen verminderen. Voorbeelden van hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is over het algemeen een diffuse, lichte tot matige pijn die vaak beschreven wordt als het gevoel van een strakke band om het hoofd. Hoewel het de meest voorkomende vorm van hoofdpijn is, zijn de oorzaken niet duidelijk.  Het kan het gevolg zijn van gespannen gezicht- en nekspieren en kan worden veroorzaakt door stress of angst.

Migraine

Migraine wordt gekenmerkt door een intense, kloppende pijn in een bepaald gebied van het hoofd. Het kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het kan worden veroorzaakt door plotselinge blootstelling aan licht, stress, angst, gebrek aan voedsel of slaap, of hormonale veranderingen.

Een migraineaanval kan 1 tot 4 dagen duren en wordt soms voorafgegaan door indicatoren, zoals gezichtsstoornissen, tintelend gevoel, verminderde spraak of spierzwakte. Deze set van indicatoren voor een migraineaanval heet een aura.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn treedt op in cyclische patronen of clusters. Het is een van de meest pijnlijke vormen van hoofdpijn. Intense pijn in of rond het oog aan één kant van het hoofd kan je zelfs midden in de nacht wakker maken.  Perioden van regelmatige aanvallen (cluster perioden) kunnen enkele weken tot maanden duren, meestal gevolgd door remissie perioden, waarin de hoofdpijnaanvallen volledig stoppen. Tijdens de remissie perioden treedt er maanden en soms zelfs jaren geen hoofdpijn op.