Overgang (menopauze)

Acupunctuur is effectief bij de behandeling van symptomen van de menopauze. De menopauze is een overgangsperiode waarin het vrouwelijk lichaam hormonale veranderingen ondergaat die onder andere de menstruatiecyclus beïnvloeden. De symptomen van de menopauze beginnen gemiddeld op de leeftijd van eind 40 begin 50. Symptomen zijn onder meer: ​​opvliegers, slapeloosheid (insomnia), veranderde menstruatie, vaginale droogte, gewichtstoename, chronische vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Opvliegers

Een opvlieger is een plotseling gevoel van warmte in het lichaam dat gepaard gaat met transpireren, blozen, rode vlekken op de huid en licht tot ernstig ongemak. Het kan op elk moment van de dag gebeuren, ook tijdens het slapen, en het kan een paar seconden, enkele minuten of langer duren. Na een opvlieger, als de lichaamstemperatuur weer normaal is, kan een vrouw last hebben van koude rillingen. Opvliegers zijn een van de meest voorkomende en vroegste symptomen van de menopauze. Opvliegers verdwijnen in het algemeen vanzelf na ongeveer twee jaar, maar sommige vrouwen hebben ze 5 jaar of langer.

Slapeloosheid

Slapeloosheid is een aandoening gekenmerkt door moeite met inslapen of doorslapen. Symptomen zijn onder meer korte periodes van slaap, moe zijn bij het ontwaken, te vroeg wakker worden en moeilijk weer in slaap vallen. Het kan chronisch zijn (drie nachten per week gedurende meer dan een maand) of acuut (korte termijnsymptomen). Vaak is het een symptoom van een groter gezondheidsprobleem (secundaire slapeloosheid), maar het kan ook op zichzelf staan (primaire slapeloosheid).