Maag-darmaandoeningen

Acupunctuur is effectief bij de behandeling van maag-darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn en het prikkelbare darmsyndroom. Ook  kan het helpen bij de behandeling van algemene problemen met de spijsvertering zoals een opgeblazen gevoel, zure refluxziekte, buikpijn, obstipatie en diarree.

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een ontsteking in de darmen die ervoor zorgt dat het spijsverteringskanaal opzwelt. Deze ontsteking veroorzaakt pijn in de buik, diarree en soms rectale bloedingen. Irritatie van het onderste deel van de dunne darm komt het vaakst voor.

Prikkelbare darmsyndroom

Prikkelbare darmsyndroom is een stoornis die wordt gekenmerkt door een slecht functionerende dikke darm. Symptomen zijn constipatie, diarree, onregelmatige stoelgang, slijm in de ontlasting, buikpijn, krampen en een opgeblazen gevoel. Verschillende factoren en omstandigheden kunnen invloed hebben op het functioneren van de darm, zoals overgevoeligheid voor gluten, gevoelige dikke darm, of een infectie. Het kan ook samenhangen met stress, eetgewoonte, leefstijl en de medische voorgeschiedenis.

Zure Refluxziekte

Zure refluxziekte, of gastro-oesofageale refluxziekte, treedt op wanneer de onderste kringspier van de slokdarm (een spier tussen de maag en de slokdarm) spontaan opent of niet goed sluit. Spijsverteringszuren uit de maag komen omhoog ​​in de slokdarm, samen met andere maaginhoud. Het meest voorkomende symptoom is brandend maagzuur of zure oprispingen. Brandend maagzuur is een brandend gevoel in de borst of de keel als het zuur uit de maag de slokdarmwand raakt. Andere oorzaken van brandend maagzuur zijn: bepaalde medicijnen, voedsel, zwangerschap of alcohol.