Luchtwegen en het immuunsysteem

Ziekten van de luchtwegen zoals astma, bronchitis en allergieën, waaronder allergische rhinitis (hooikoorts), kunnen met succes worden behandeld.

Astma

Astma is een chronische longziekte die wordt gekenmerkt door ontsteking en vernauwing van de luchtwegen. Er zijn verschillende oorzaken die leiden tot astma-aanvallen, zoals stress, besmettelijke stoffen, verontreinigende stoffen en allergenen. Wanneer een van deze 'triggers' de luchtwegen irriteren verstrakken de spieren er omheen en beperken de luchtstroom naar de longen.

Symptomen: beklemming op de borst, piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

Allergieën

Bij een allergie reageert het immuunsysteem van het lichaam op een externe stof die normaal gesproken niet schadelijk is bij mensen. Allergenen die allergische reacties veroorzaken zijn onder andere pollen, huisstofmijt, schimmelsporen, voedsel, latex rubber, insectengif en medicijnen.

Mogelijke symptomen: eczeem, hoesten, piepende ademhaling, niezen en soms astma. In extreme gevallen kan een allergische reactie leiden tot anafylaxie, waarbij iemand o.a. verwarring, buikpijn, hartkloppingen, duizeligheid en kortademigheid kan ervaren.

Allergische rhinitis (hooikoorts)

Hooikoorts is een ​​allergische reactie op pollen. Van alle dingen die een allergie kunnen veroorzaken zijn pollen een van de meest voorkomende. Veel oorzaken van allergieën kunnen worden vermeden (bijvoorbeeld voedsel, medicijnen) maar het is niet eenvoudig om pollen uit de lucht te vermijden. Sommige mensen hebben er een beetje last van, terwijl anderen er onder lijden.

Veel voorkomende symptomen zijn: niezen, vaak met een loopneus of verstopte neus; hoesten; jeukende ogen, neus en keel; tranende ogen; conjunctivitis; donkere kringen onder de ogen veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer in de buurt van de bijholtes; bij een kind het voortdurend omhoog wrijven van de neus zodat een rimpel op de neus ontstaat.

Bronchitis

Bronchitis is een besmetting van de bronchiën die optreedt wanneer een virus of bacterie de luchtwegen binnenkomt , waardoor een ontsteking ontstaat.

Symptomen zijn verstopping, vermoeidheid, hoesten, lichte koorts, keelpijn en kortademigheid.

Bronchitis kan zowel acuut (korte periode) als chronisch (terugkerend) zijn.